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PEA CE OFFICERS:

A uniformed reserve police officer acting as an unpaid volunteer for a local police agency may carry an exposed, holstered
pistol within the gun-free zones established by the Concealed Pistol Licensing Act; and if the officer is either a fully
authorized "peace officer" or, alternatively, possesses a valid concealed pistol license issued under the Concealed Pistol
Licensing Act, he or she may also carry an exposed, holstered pistol within the gun-free zones established by the
Michigan Penal Code.
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You have asked whether a uniformed reserve police officer acting as an unpaid volunteer for a local police agency may
carry an exposed, holstered pistol within a "gun-free zone" established by the Concealed Pistol Licensing Act.

Your inquiry is governed by the interplay between two separate but related statutes, both of which regulate the
possession of firearms.

The Concealed Pistol Licensing Act, 1927 PA 372, MCL 28.421 et seq, regulates the possession and carrying of concealed
pistols. The Act prohibits persons from carrying a concealed pistol unless they have been licensed in accordance with the
provisions of that Act. Amendatory 2000 PA 381 made significant changes to the Act. Section 5b(7) sets forth specific
qualifications a person must possess in order to receive a license to carry a concealed pistol and further provides that a
county concealed weapon licensing board "shall issue a license" to an applicant who meets those requirements. The Act
also provides that a person who is issued a license under the Act may carry a concealed pistol "anywhere in this state"
except in certain designated classes of locations listed in section 50 ofthe Act. Those exceptions, commonly referred to as



"gun free zones," include the following:
a) A school orschool property . ...

b) A public or private day care center, public or private child caring agency, or public or
private child placing agency.

c) A sports arena or stadium.

d) A dining room, lounge, or bar area of a premises licensed under the Michigan liquor
control code of 1998.. . .. This subdivision shall not apply to an owner or employee of the
premises.

e) Any property or facility owned or operated by a church, synagogue, mosque, temple, or
other place of worship, unless the presiding official or officials of the church, synagogue,
mosque, temple, or other place of worship permit the carrying of concealed pistol on that
property or facility.

f) An entertainment facility [that has a seating capacity of 2,500 or more] . . . .

g) A hospital.

h) A dormitory or classroom of a community college, college, or university. [Section 50(1).]
Section 12a ofthe Act expressly exempts certain persons fromthe requirements of the Act, including:

(a) A peace officer of a duly authorized police agency of the United States or of this state or
a political subdivision of this state, who is regularly employed and paid by the United
States or this state or a subdivision of this state, except a township constable. [Emphasis
added.]

Under the express terms of this section, a police officer or reserve police officer is exempt fromthe requirements of the
Concealed Pistol Licensing Act, including the prohibition against carrying a concealed weapon in a "gun free zone," but
only if the officer (1) possesses the full authority of a peace officer, and not merely special or limited law enforcement
authority; and (2) is regularly employed and paid for those services. See OAG, 2001-2002, No 7098, p 74 (January 11, 2002).
Your inquiry does not specify whether the uniformed reserve officer in question possesses the full authority of a peace
officer. You do, however, specify that the officer in question serves as an unpaid volunteer. Because the exemption
contained in section 12a(a) is limited to officers who are "regularly employed," an unpaid volunteer officer is not exempt
fromthe provisions of the Concealed Pistol Licensing Act and is, therefore, prohibited from carrying a concealed pistol in
a designated "gun free zone." OAGNo 7098, supra.

A plain reading of section 50(1) of the Concealed Pistol Licensing Act discloses, however, that its prohibition applies only
to the carrying of pistols that are "concealed." A holstered pistol carried openly and in plain view is not "concealed" and
therefore does not violate the prohibition contained in that section. See, e.g., OAG, 1951-1952, No 1388, p 228 (April 18,
1951) ("Should they be so directed by their superior officers, auxiliary police while on duty may carry weapons openly, the
prohibition in the Penal Code applying only to 'concealed' weapons."), Cf, People v Johnnie W. Jones, 12 Mich App 293,
296; 162 NW2d 847 (1968); and People v Kincade, 61 Mich App 498, 502; 233 NW2d 54 (1975).

This, however, does not end the analysis of your question. The carrying of firearms in public is also restricted by the
Michigan Penal Code, 1931 PA 328, MCL 750.1 et seq. Section 234d of the Penal Code identifies certain "gun free zones"
similar to those enumerated in section 5o of the Concealed Pistol Licensing Act; within those specified zones, the
possession of firearms is strictly prohibited, subject to limited exceptions. Specifically, section 234d(1) of the Penal Code
provides that:

(1) Except as provided in subsection (2), a person shallnot possess a firearm on the premises
of any of'the following:

(a) A depository financial institution or a subsidiary or affiliate
of'a depository financial institution.



(b) A church or other house of religious worship.
(c) A court.

(d) A theatre.

(e) A sports arena.

(f) A day care center.

(g) A hospital.

(h) An establishment licensed under the Michigan liquor
control act, Act No. 8 of the Public Acts ofthe Extra Session
0f 1933, being sections 436.1 to 436.58 of the Michigan
Compiled Laws.

This language is significantly broader than that employed by section 5o of the Concealed Pistol Licensing Act. By its
express terms, section 234d(1) of the Penal Code applies to firearms generally, not merely to pistols, and applies to firearms
whether concealed or not. Subsection (2) of this provision creates several specific exceptions to this prohibition, two of
which are germane to your inquiry. It provides, in pertinent part that:

(2) This section does not apply to any of the following:
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(b) A peace officer.

(c) A person licensed by this state or another state to carry a
concealed weapon.

Similarly, section 237a(4) of the Penal Code prohibits possession of a firearm in a weapon free school zone, a term defined
in section 237a(6)(d) as "school property and a vehicle used by a school to transport students to or fromschool property."
Like section 234d(2), the prohibition against possessing firearms in a school zone does not apply to a peace officerorto a
person licensed to carry a concealed weapon. Section 237a(5).

If a reserve officer qualifies as a peace officer, then the officer is exempt from the prohibition contained in sections 234d(1)
and 237a(4) of the Penal Code concerning the possession of firearms on specified premises. If not, sections 234d(2)(c) and
237a(5)(c) of the Penal Code also exempt "[a] person licensed by this state or another state to carry a concealed weapon."
A license issued by a county concealed weapon licensing board under section 5b(7) of the Concealed Pistol Licensing Act
clearly satisfies the latter exemption. Thus, possession of such a license would enable a reserve police officer to carry an
exposed, holstered pistol in the "gun free zones" described in sections 234d and 237a ofthe Penal Code.

It is my opinion, therefore, that a uniformed reserve police officer acting as an unpaid volunteer for a local police agency
may carry an exposed, holstered pistol within the gun-free zones established by the Concealed Pistol Licensing Act; and if
the officer is either a fully authorized "peace officer" or, alternatively, possesses a valid concealed pistol license issued
under the Concealed Pistol Licensing Act, he or she may also carry an exposed, holstered pistol within the gun-free zones
established by the Michigan Penal Code.
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